لاکتات سدیم چیست؟

لاکتات سدیم (Sodium Lactate)  نمکی طبیعی است که از تخمیر طبیعی اسید لاکتیک به وجود می­آید. اسید لاکتیک که درواقع پیش ماده تولید لاکتات سدیم است، به طور طبیعی در بعضی مواد غذایی نظیر پنیر، ماست، سالامی و دوغ­های ترش به وجود می آید. به وجود آمدن این ترکیب نتیجه فعالیت استارترها و تخمیر قندی در محصولات لبنی است. اسید لاکتیک خاصیت ضد میکروبی و مزه ترش مطبوعی دارد. ولی نمک­ های آن (مثل سدیم‌لاکتات) خاصیت ضد میکروبی زیاد تری را از خود نشان می دهند. از دیگر برتری های سدیم لاکتات میتوان به این اشاره کرد که این ماده به خاطر اینکه تقریبا نصف نمک طعام سدیم دارد. با راحتی بیشتری در مواد غذایی به ویژه محصولات گوشتی به عنوان نگهدارنده استفاده میگردد. این ترکیب طعم نمکی ملایمی دارد.

ویژگی های لاکتات سدیم

همانطور که گفته شد لاکتات سدیم، نمک اسید لاکتیک است. این نمک، ماده ای رطوبت پسند به شمار میرود. خاصیت جذب رطوبت سدیم‌لاکتات موجب میگردد که از آن در محصولاتی نظیر کیک اسفنجی استفاده شود. نحوه عملکرد آن به این صورت است که با استفاده از خاصیت جذب رطوبت، مدت نگهداری رطوبت محصول و عمر مفید آن را افزایش میدهد.

یکی دیگر از ویژگی های مهم این ماده که موجب کاربرد فراوان آن است خاصیت آنتی اکسیدانی لاکتات سدیم میباشد. گاهی این افزودنی غذایی میتواند جایگزین گلیسرول شود. سدیم‌لاکتات را در کیک اسفنجی، ژله، کره، بستنی، مربا و شیرینی جات میتوان مشاهده کرد. این ماده خواص آنتی میکروبی نیز دارد. و از رشد انواع میکروارگانیسم های دیگر در محصولات جلوگیری میکند. و در نتیجه از فساد محصولات جلوگیری کرده و عمر مفید آنها را افزایش میدهد. سدیم‌لاکتات با دو ویژگی خاصیت آنتی باکتریالی بالا و داشتن میزان قابل توجهی سدیم کمتر از نمک. به یک افزودنی بسیار مناسب جهت استفاده در فرآورده های گوشتی تبدیل شده است.

کاربردهای لاکتات سدیم

لاکتات سدیم به طور گسترده در صنایع مختلفی کاربرد دارد. ویژگی های این ماده آن را برای استفاده های مختلفی مناسب کرده که در ادامه به تعدادی از آنها میپردازیم.

لاکتات سدیم در پزشکی و داروسازی

لاکتات سدیم به شکل گسترده ای در حوزه پزشکی و دارویی به چشم میخورد. ترکیب نمک سدیم‌لاکتات به ترکیبات موجود در خون انسان شباهت دارد. از این رو، در مواقعی که فردی دچار کمبود آب شده یا خون زیادی از دست داده باشد از سدیم‌لاکتات استفاده میشود. همچنین در مواردی که فرد باید داروهایی را به حالت محلول یا رقیق شده دریافت کند نیز از این ماده بهره میبرند. سدیم‌لاکتات میتواند از طریق بالا بردن سطح کلسیم و تنظیم ولتاژ سلول ها، جذب و نگهداری آب در بافت ها خصوصا پوست را افزایش دهد. این ماده بر سیستم عصبی، فعالیت کلیه ها، ماهیچه ها و ضربان قلب نیز تاثیر گذار است. همچنین میتواند حجم خون را افزایش و ترشح میزان اسید معده را کاهش دهد. این ماده یک نرم کننده پوست بسیارقوی و تاثیر گذار است. و به بیشتر شدن رطوبت پوست تا %84 و کاهش سلول های مرده و شاخی پوست کمک می کند.

لاکتات سدیم در لوازم آرایشی

لاکتات سدیم به طور گسترده ای به عنوان تغییر و تنظیم میزان اسیدی و بازی بودن محصولات ، روان کننده و … در صنایع آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله این محصولات میتوان به صابون و شامپو، ژل حمام و محصولات مراقبتی پوست و مو به منظور حفظ رطوبت و شادابی اشاره کرد. اضافه نمودن سدیم لاکتات به آب سرد در در طول تولید صابون. موجب میگردد که زمان انتظار برای قالب بندی صابون کم تر شده. و صابون های با دوام تر و سخت تر شکل گیرد.

 

کاربرد لاکتات سدیم در صنایع غذایی

لاکتات سدیم در صنایع غذایی نقش های متعددی دارد که به تعدادی از آنها اشاره کردیم. این ماده به منظور نگه دارندگی، بهبود طعم، تغلیظ مواد غذایی،  پرکنندگی و تغییر و کنترل اسیدیته نقش دارد.

سدیم لاکتات به طور قابل توجهی در محصولات گوشتی به جهت منع رشد میکرواورگانیسم های مضر، بهبود دهنده طعم و عامل آنتی اکسیدانی استفاده دارد. این ماده عطر خاصی دارد که می تواند طعم محصولات گوشتی را بهتر کند. این ویژگی حتی در دماهای بالای روند تولید ماده غذایی نیز پایدار است. همچنین به این خاطر که این نمک جاذب رطوبت است میتواند قدرت جذب آب را در فراورده گوشتی بالا برده. و سبب آبداری و بهبود کیفیت محصول و مانع از آب انداختن آن میشود.

از این ماده به منظور کنترل pH (اسیدیته) در شیر کندانسه، پنیرهای پروسس و بستنی نیز بهره میبرند.

موارد منع مصرف 

استفاده از لاکتات سدیم در برخی موارد پزشکی منع مصرف دارد. چرا که می تواند در بیماران مبتلا به اختلالات ترس موجب حملات پانیک شود. البته لازم به ذکر است که این ترکیب در فهرست داروهای مهم سازمان بهداشت جهانی، به عنوان یکی از ایمن ترین و موثرترین داروهای مورد احتیاج در سیستم بهداشتی ثبت شده است.

اغلب اسیدهای لاکتیک مورد استفاده تجاری از فراورده های غیر لبنی نظیر نشاسته ذرت و سیب زمینی از روش تخمیر بدست می آیند. اما برای تولید آن میتوان از شکر یا تاپیوکا نیز استفاده کرد. بنابراین اشخاص مبتلا به آلرژی لاکتوز شیر بهتر است دقت بیشتری به مصرف این ماده داشته باشند.

خرید لاکتات سدیم

شما میتوانید اسید آسکوربیک مورد نیاز خود را به آسانی از طریق همین صفحه در سایت آی فودز تهیه کنید .برای دریافت مشاوره تخصصی و اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

مقایسه ( 0 مورد )
گفتگو در واتساپ
در واتساپ پاسخگوی شما هستیم
سلام. به آی فودز خوش آمدید. با توجه به سوال خود یکی از پرسنل آنلاین را انتخاب کنید: