تولید غذای آماده سرخ کردنی در سراسر دنیا یک صنعت عظیم به شمار میرود. نظریه ها درباره خاستگاه تولید غذاهای سرخ کردنی متفاوت است. در هر صورت، این تکنولوژی امروزه در بسیاری از کشورهای دنیا در حال استفاده است. این صنعت در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته. و توانسته است درآمد بسیار زیادی برای صاحبان این صنایع ایجاد کند. غذاهای آماده در دنیا طرفداران زیادی دارند. چرا که علاوه بر خوشمزه بودن، به مدت زمان و زحمت کمی برای آماده شدن نیاز دارند. البته تولید غذای آماده به دانش و تجهیزات تخصصی این رشته نیازمند است. اما درصورت با کیفیت بودن محصولات، این صنعت می تواند به یک ماشین پولسازی بزرگ برای مالک آن مبدل گردد.
غذاهای آماده از دهه 80 در بازار ایران شروع به عرضه کرد. از پیشتازان این صنعت در کشور می توان به برندهای ب آ و پمینا اشاره کرد. در زمان شروع تولید این شرکت ها عمدتاً محصولات سوخاری دار مثل ناگت و شنیسل تولید و به فروش می رسید. اما با گذر زمان و آشنا شدن بیشتر بازار و مردم با غذاهای آماده، اندازه بازار هر روز بزرگ و بزرگ تر شد. برخی سازمان ها تصمیم گرفتند که برای برخی وعده های غذای پرسنل خود از غذاهای آماده استفاده کنند. برخی رستوران ها و فست فود ها از این نوع غذاهای آماده در منوی خود استفاده کردند. بنابراین بازار مصرف این نوع غذاهای آماده هر روز بزرگتر شد و هم اکنون همه فروشگاه های زنجیره ای و اکثر سوپر مارکت های سراسر کشور می توانید یک یخچال فریزر مختص غذاهای آماده را بیابید.
این اتفاق رویداد خوبی برای صنعت غذای ایران بود. چراکه این نوع غذاها عمدتاً غذاهای سالم و قابل اعتمادی بودند. همچنین خوشمزه اند و آماده سازی آنها بسیار آسان است. بنابراین جای خود را چه در صنعت غذا و چه در سفره مردم پیدا کرده اند.
به طور کلی غذاهای آماده تولیدی در ایران به دو نوع تقسیم بندی میشوند. گروه اول محصولات دارای پوشش سوخاری هستند. و گروه دوم محصولات غذای آماده بدون سوخاری میباشند.
از جمله محصولات گروه اول میتوان به انواع ناگت، انواع شنیسل، میگو سوخاری، مرغ سوخاری، انواع گوشت سوخاری، سوخاری و … اشاره نمود. از محصولات گروه دوم نیز میتوان انواع کوکو ها، فلافل، کتلت، انواع کوفته و بیفتک را نام برد.
یک خط تولید فلافل را در حین کار میتوانید در ویدیو زیر مشاهده کنید :
تولید غذاهای آماده بصورت صنعتی نیاز به یک کارخانه با فضای مناسب جهت استقرار خط تولید غذای آماده است. فضایی که برای استقرار خط تولید کامل مورد نیاز است حداقل حدود 400 متر مربع می باشد. منظور از خط تولید کامل، خط تولیدی است که شامل دستگاه های طبخ، انجماد و بسته بندی باشد.
تولید غذاهای آماده صنعتی با تجهیزات متفاوتی قابل تولید است. برخی کارخانجات این غذاها را بصورت خام ، برخی نیم پز و برخی هم تمام پز تولید و به بازار عرضه می کنند. خط تولید غذاهای آماده بصورت خام فقط نیازمند چرخ گوشت و میکسر و دستگاه قالب زن و دستگاه های سوخاری و سیستم انجماد و بسته بندی است.
خط تولید غذاهای آماده نیم پز علاوه بر موارد قبل نیازمند به دستگاه فرایر نیز می باشد.
خط تولید غذاهای آماده تمام پز علاوه بر موارد قبلی نیازمند دستگاه پخت آون نیز هست.
منظور از دستگاه های سوخاری سه دستگاه پریداستر (آرد پاش) ، دستگاه بترینگ (سس پاش) به همراه میکسر بتر و دستگاه بردینگ (سوخاری پاش) است. البته دستگاه پریداستر الزامی نیست و می توان بدون آن نیز محصولات را تولید کرد.
مشاهده کنید : لیست قیمت تجهیزات کارخانه ایی تولید غذای آماده
همانطور که گفته شد تجهیزات مختلفی برای راه اندازی خط غذای آماده قابل استفاده است. در ادامه توضیحات هر کدام از این دستگاه ها آورده شده است:
این دستگاه همانطور که از نامش پیداست برای چرخ کردن گوشت و سایر مواد اولیه (مثل سیب زمینی، نخود و…) مورد استفاده قرار می گیرد. چرخ گوشت های صنعتی که برای این کار مورد نیاز است شامل چرخ گوشت زیر صفر (برای چرخ کردن مواد اولیه منجمد ) و نیز چرخ گوشت بالای صفر (برای چرخ کردن مواد اولیه غیر منجمد) است.
مشاهده کنید : لیست قیمت دستگاه چرخ گوشت صنعتی
این دستگاه جهت میکس کردن انواع مواد اولیه با هم و تولید خمیر غذای آماده است. این دستگاه دو نوع خروجی دارد. یک خروجی خمیر را چرخ کرده و بیرون می دهد و یک خروجی نیز خمیر را بدون چرخ کردن بیرون می دهد.
مشاهده کنید : لیست قیمت دستگاه گریندر میکسر
دستگاه های فرمر برای برای شکل دهی انواع محصولات گوشتی، مرغ، میگو و… در حجم بالا استفاده می شوند. این دستگاه ها میتوانند خمیر را به شکل انواع ناگت، برگر، شنیسل، فلافل، کتلت و … شکل دهند.
مشاهده کنید : لیست قیمت دستگاه قالب زن
محصولات غذای آماده سوخاری دار باید پس از شکل گیری به سس سوخاری یا مایع بتر آغشته شوند. این سس زمینه ایی برای ایجاد پوشش سوخاری بر روی محصولات است. و باعث میشود پودر سوخاری به محصولات بچسبد. همچنین میتوان با ترکیب ادویه در سس بتر، از آن برای طعم دار کردن بیشتر محصولات نیز استفاده کرد. برای تهیه این سس از دستگاه میکسر سس یا بتر میکسر استفاده میشود. درواقع این دستگاه مواد اولیه سس سوخاری را با یکدیگر مخلوط کرده و آن را وارد دستگاه سس پاش یا بترینگ میکند.
مشاهده کنید : لیست قیمت دستگاه میکسر سس
دستگاه بترینگ یا سس پاش محصولات را پس از فرم گیری به مایع بتر آغشته میکند. توجه داشته باشید که این دستگاه فقط برای محصولات غذای آماده دارای سوخاری کاربرد دارد. و محصولات پس از این دستگاه وارد دستگاه سوخاری پاش میشوند.
مشاهده کنید : لیست قیمت دستگاه بترینگ
دستگاه سوخاری پاش یا بردینگ برای ریختن لایه ایی از مواد آردی و سوخاری روی محصولات کاربرد دارد. محصولات پس از دستگاه بترینگ مستقیما وارد این دستگاه میشوند. چرا که بتر ریخته شده روی محصولات در دستگاه قبل، باعث چسبیدن لایه سوخاری بر روی آنها میشود.
مشاهده کنید : لیست قیمت دستگاه بردینگ
دستگاه فرایر صنعتی ، دستگاهی برای سرخ کردن محصولات غذای آماده است. غذاهای آماده بدون سوخاری بعد از شکل گیری در دستگاه فرمر، مستقیما وارد دستگاه فرایر میشوند. اما محصولات سوخاری دار مراحل ایجاد پوشش سوخاری را گذرانده و سپس به سرخ کن وارد میشوند. این مرحله لایه سوخاری را بر محصولات ثابت کرده و از ریختن آن جلوگیری میکند.
نکته حائز اهمیت در دستگاه های فرایر صنعتی قابلیت تنظیم دما و زمان است. به این صورت که اپراتور میتواند دمای روغن و مدت زمان قرار گیری محصول در روغن را تعیین کند. این ویژگی به کاربر اجازه میدهد که برای محصولات مختلف بطور جداگانه بهترین دما و زمان پخت را مشخص کند.
مشاهده کنید : لیست قیمت دستگاه فرایر
سیستم ذخیره و نگهداری روغن خوراکی شامل یک مخزن بزرگ استیل است که برای تزریق اتوماتیک روغن مایع به دستگاه فرایر مورد استفاده قرار میگیرد. معمولا در این مخزن از المنت های برقی استفاده میشود. تا روغن در هوای سرد نیز به صورت مایع در دسترس باقی بماند.
مشاهده کنید : لیست قیمت مخزن استیل
دستگاه آون نیز مانند فرایر برای پخت محصولات کاربرد دارد. با این تفاوت که در دستگاه آون روغن وجود نداشته و پخت با سیستم حرارت خشک و بخار انجام میشود. برای تامین بخار در این دستگاه ها از دستگاه بویلر استفاده شده. و تامین حرارت خشک از طریق المنت الکتریکی یا بویلر روغن داغ صورت میگیرد. این پخت ترکیبی با استفاده از حرارت خشک و بخار آب در دستگاه آون باعث میشود که محصول خروجی به طور کامل پخته شده و کیفیت بسیار بالایی داشته باشد.
مشاهده کنید : لیست قیمت دستگاه آون
پخت غذاهای آماده پس از خروج از دستگاه آون تمام میشود. و محصولات باید برای بسته بندی و پخش آماده شوند. به این منظور نیاز به کاهش دما و انجماد محصولات است. دستگاه انجماد سریع دستگاهیست که قادر است محصولات را به صورت تک ب تک و در مدت زمان کوتاهی منجمد کند. البته استفاده از سیستم انجماد سریع الزامی نیست و میتوان به جای آن از تونل انجماد ( سردخانه با دمای منفی چهل درجه) استفاده کرد. به این صورت که محصولات پس از خروج از آون روی سینی های پانچ شده چیده شده و به تونل انجماد منتقل میشوند.
مشاهده کنید : لیست قیمت سیستم انجماد سریع
غذاهای آماده میتوانند در بسته بندی های بسیار متفاوتی به بازار عرضه شوند. از بسته بندی های ارزان قیمت که به صورت کیسه هایی پلاستیکی با دوخت حرارتی گرفته تا ظروف با جنس PP و یا بسته بندی های پیلوپک و یا حتی استفاده از دستگاه های بسته بندی توزین دار که پیشرفته ترین حالت بسته بندی غذاهای آماده است.
تولید غذاهای آماده به سردخانه هایی نیاز دارد. حداقل یک سردخانه بالای صفر و یک سردخانه زیر صفر برای نگهداری مواد اولیه نیاز است. به علاوه جهت نگهداری محصول هم حداقل یک سردخانه زیر صفر نیاز است. همچنین در صورتی که از سیستم انجماد سریع (IQF) استفاده نشود، جهت منجمد کردن محصولات نیاز به تونل انجماد نیز می باشد.
غذاهای آماده بدلیل اینکه تنوع زیادی دارند، مواد اولیه ی بسیار زیادی نیز می تواند در تولید آنها مورد استفاده قرار گیرد. انواع گوشت دام ها و ماکیان ، روغن مایع و آرد سوخاری از جمله پر مصرف ترین مواد اولیه در تولید غذاهای آماده سوخاری دار است. علاوه بر آنها بسیاری مواد اولیه دیگر مثل انواع ادویه ها و طعم دهنده ها، تخم مرغ، انواع پودرهای خوراکی صنعتی مثل ایزوله سویا، کازئینات سدیم، انواع نشاسته های خوراکی، انواع فیبرهای خوراکی، انواع پروتئین های بافت دار، انواع سبزی ، انواع حبوبات و…. در تولید این غذاها مورد استفاده قرار می گیرند.
مشاهده کنید : لیست قیمت مواد اولیه تولید غذای آماده
برای مشاوره صفر تا صد راه اندازی انواع واحد های تولیدی غذاهای آماده با شماره 09919003511 (مهندس مکابر) تماس بگیرید.
به طور کلی غذاهای آماده تولیدی در ایران به دو دسته سوخاری دار و بدون پوشش سوخاری تقسیم میشوند.
از جمله محصولات گروه اول میتوان به انواع ناگت، انواع شنیسل، میگو سوخاری، مرغ سوخاری، انواع گوشت سوخاری، سوخاری و … اشاره نمود. از محصولات گروه دوم نیز میتوان انواع کوکو ها، فلافل، کتلت، انواع کوفته و بیفتک را نام برد.
فضایی که برای استقرار خط تولید کامل مورد نیاز است حداقل حدود 400 متر مربع می باشد.
برای تولید غذای آماده به چرخ گوشت و میکسر ، دستگاه قالب زن ، دستگاه های سوخاری ، دستگاه های پخت، سیستم انجماد و بسته بندی نیاز است.
بسیاری مواد اولیه مثل انواع ادویه ها و طعم دهنده ها، پودر سوخاری، تخم مرغ، ایزوله سویا، کازئینات سدیم، نشاسته های خوراکی، سبزی، حبوبات و … میتوانند در تولید این غذاها مورد استفاده قرار گیرند..
برای راه اندازی این خط تولید از دستگاه های مختلفی میتوان استفاده کرد. که هزینه آنها با توجه به تعداد دستگاه ها، ظرفیت تولید، جنس، برند و … بسیار متفاوت است.
برای مشاوره صفر تا صد راه اندازی انواع واحد های تولیدی غذاهای آماده با شماره 09919003511 (مهندس مکابر) تماس بگیرید.