دستگاه میوه خشک کن یکی از دستگاه های فراوری مواد اولیه صنایع غذایی است. از آنجایی که حفظ و نگهداري محصولات غذايي بسيار مورد توجه قرار گرفته است. و روز به روز اهميت جلوگيري از اتلاف مواد غذايي و طولاني نمودن زمان ماند آنها برای رشد صادرات و بدست آوردن بازارهاي پايدار بيشتر نمايان ميگردد. استفاده از دستگاه های خشک کن میوه نیز روز به روز طرفداران بیشتری پیشتری پیدا میکند.
میوه خشک یا چیپس میوه چیست
به طور کلی چیپس میوه به میوه هایی گفته میشود که بخش اعظم رطوبت آنها با خشک کردن به شیوه هاي گوناگون از میوه ها گرفته شده است.
چیپس میوه از نظر کلسیم و فسفر غنی بوده و به دلیل داشتن مقدار زیادی آهن به عنوان میان وعده های تنقلی توصیه می شود، اما این به آن معنا نیست که افراد هرروز مقدار زیادی از این میوه های خشک استفاده کنند، چرا که این دسته از تنقلات کالری بالایی دارند و در مقایسه با میوه های تازه از قند زیادتری برخوردار هستند. در واقع با خشک شدن میوه از مقدار آب و رطوبت آن کاسته شده و معده می تواند حجم بیشتری از آن را بپذیرد. چیپس میوه علاوه بر اینکه به شکل اسلایس، خلال، حبه یا دانه کامل خشک در رده خشکبار و آجیل قرار می گیرد، میتواند مصارف غذایی هم داشته باشد.
براین اساس باید توجه داشت مصرف بیش از حد میوه های خشک در یک وعده با وجود محتوای قند طبیعی فروکتوز و گلوکز به لحاظ آنکه منجر به افزایش سریع قند خون و در نتیجه اضافه وزن و افزایش بافت چربی بدن می شوند، به خصوص برای کسانی که از رژیم های لاغری پیروی می کنند، توصیه نمی شود.
مزیت های خشک کردن میوه ها
خشک کردن میوه جات یکی از روشهاي جلوگیري از فساد میکروبی آنهاست . در این روش در اثر کاهش میزان رطوبت ، امکان فساد میکروبی بسیار کم میشود. و سرعت دیگر واکنشهاي مضر نیز به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد. خشک کردن ضمن اینکه روي محصول اثر حفاظتی دارد. وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیري کاهش میدهد. كه اين امر در مسائل ترابري و حمل ونقل و در زمينه حجم اشغالي انبارها مقرون بصرفه است.
خشک کردن در برخی موارد باعث تولید فرآورده هایی میشود که مصرف آنها آسانتر است.روش خشك كردن و پودر كردن در صنايع غذايي يكي از بهترين و قديمي ترين روشهاي نگهداري مواد غذائي است. در اين روش هزينه عمل آوري نسبت به ساير روشها كمتر بوده. و پس از عمل آوري ، نگهداري محصولات نيازي به تاسيسات برودتي و سردخانه و غيره ندارد. و محصولات در انبار مناسب قابليت نگهداري را دارند. میوه خشک ترش و شیرین و به نوعی آبنبات طبیعی از میوه خشک میتوان به عنوان میان وعده استفاده نمود.
روش های خشک کردن میوه
خشک کردن مواد غذایی را میتوان یکی از قدیمیترین روشهای نگهداری محسوب کرد که امروزه نیز از این روش در سطح وسیعی استفاده میشود. و صادرات میوههای خشک به دلیل توزیع نامناسب صنایع غذایی و انواع محصولات کشاورزی و فصلی و منطقهای بودن تولید بسیاری از محصولات در جهان پراهمیت شده است. روشهای سنتی خشک کردن مواد غذایی بر کیفیت محصول خشک شده تاثیرات منفی مانند افزایش چروکیدگی بافت، سخت شدن سطح محصول، تغییرات نامطلوب در رنگ، عطر، طعم و کاهش ارزش غذایی آن می گذارد. باید توجه داشت به استثنای ظاهر این محصولات، به عطر، طعم و بافت مواد اولیه نیز در هنگام فرآوری توجه داشت.
خشک کردن در آفتاب:
ابتدایی ترین و معمول ترین روش خشک کردن میوه خشک کردن آن در آفتاب است. میوه ها را نصف یا خرد کرده و برای چند روز در آفتاب می گذاریم تا خشک شود. برای خشک کردن میوه در آفتاب باید هوا برای چند روز خشک و آفتابی باشد. و رطوبت هوا کمتر از ۶۰ درصد. این فرآیند چند روز طول میکشد. هوای سرد شب می تواند میوهها را دوباره مرطوب کند. در شب میوه ها را در فضای سرپوشیده قرار دهید.
خشک کردن در فر :
روش دوم خشک کردن میوه ها در فر است. برای این کار تنها چندین ساعت زمان نیاز دارید. فایده انجام خشک کردن میوه در خانه این است که روی نتیجه کار تسلط دارید. و میوه ها را به هر اندازه که بخواهید خشک میکنید. کیفیت میوه خشک شده به اندازه تکه های آن و مدت زمان خشک شدن بستگی دارد. میوه ها را به صورت یکنواخت برش می زنیم. تا در زمان یکسانی خشک شوند. میوه ها را با فاصله روی کاغذ مومی درون سینی بچینید و سینی و در فر بگذارید. برای جلوگیری از جمع شدن و لوله شدن میوه ها یک توری گرد مخصوص پیتزا یا یک لاینر سلیکونی روی آن قرار دهید. هر دو ساعت سینی را بچرخانید. زمانی که میوه ها بافتی مانند چرب پیدا کرد و تا حدودی منعطف بود اماده بیرون اوردن از فر است. سپس آنها را درون ظرف ریخته و درب ظرف ها را 4 تا 5 روز باز بگذارید. تا رطوبت اضافی آنها خارج شود. البته در این فرایند بخاطر توزیع غیر یکسان گرما میوه ها گاها به جای از دست دادن رطوبت پخته میشوند و شکل ظاهری نا مناسبی پیدا میکنند. برای تولید چیپس میوه، بهترین وسیله دستگاه خشک کن میوه است.
سرخ کردن:
این روش یکی از روشهای خشک کردن میوه های پر نشاسته و کمبود رطوبت مثل موز است.
خشک کردن با شکر:
این روش یکی از روشهای خشک کردن میوه است که که با خیساندن یا جوشاندن میوه در یک شیره شکری انجام می شود.
خشک کردن با دستگاه خشک کن:
همانطور که گفته شد کار خشک کردن میوه ها از قدیم انجام میگرفته است. اما به صورت صنعتی و در جنبه تجاری کاری نوین است. جنبه صنعتی و تجاری خشک کردن میوه و سبزی و … با دستگاه های خشک کن صورت میگیرد.
برای خشک کردن میوه عموما ازمیوه های درجه 3 و رسیده استفاده میشود. چون میوه ها در نهایت اسلایس شده و تازه و رسیده هر دو یک شکل میشوند. تفاوت شکل و اندازه ها در نهایت ر کیفیت بی تاثیر است. ولی از نظر قیمت نسبت به استفاده از میوه درجه یک بسیار کمتر میشود.
چرا دستگاه میوه خشک کنی ؟
میوه خشک یا چیپس میوه از تنقلات سالم است. این خوراکی مفید و خوشمزه که از گذشته به شکل سنتی تولید میشده. امروزه با استفاده از انواع دستگاه های خشک کن برقی به راحتی قابل تولید است. خرید دستگاه ميوه خشك كن صنعتي نیز دارای توجیه اقتصادی است.
برای تولید میوه خشک نیازی به استفاده از میوه های شاداب و تازه نیست و شما میتوانید میوه های کمی نرم شده و غیر شاداب را با قیمت های کمتر از باغدار ها یا بازار تهیه کنید. و به تولید چیپس میوه بپردازید.
میوه خشک نه تنها در ایران بلکه در کشور های زیادی پر طرفدار است و با توجه به اینکه بعضی از میوههای ایران در کشورهای دیگر تولید نمیشوند. صادرات میوه خشک میتواند انتخاب خوبی باشد.
انواع دستگاه خشک کن میوه :
در خشک کن های صنعتی میوه در زمان کوتاه تر و در شرایط کنترل شده تر و خشک می شوند. شیوهکلی کار دستگاه ها بدین شکل است که با گرفتن رطوبت میوهها بدون اینکه مواد مغذی و ویتامینهای میوه از دست برود، آنها را خشک میکند. وجود یک منبع تولید و فن هوای گرم داخل این دستگاه موجب میشود. که هوای داغ به وسیله ی این فن ها به شکل تماما یک دست داخل دستگاه پخش شود. و محصولات بدون پخته شدن تنها رطوبت خود را از دست داده و خشک شوند.
نکتهی مهمی که در استفاده از دستگاه میوه خشک کنی باید در نظر گرفت. این است که اول میوهها باید خرد شده باشند. و نباید دو یا چند میوه را باهم خشک کرد. زیرا موجب تغییر طعم و بوی میوهها میشود. به طور متوسط این دستگاه به ازای هر ده کیلوگرم میوه یک کلیوگرم میوه خشک به ما میدهد. باید در نظر داست که مدت زمان خشک شدن میوهها نیز باهم فرق میکند. و به میزان آبدار بودن میوهها، ضخامت میوهها ، نوع برش ها و صد البته ظرفیت دستگاه میوه خشک کنی وابسته است.
خشک کن خانگی:
این دستگاه ها در سایز های کوچکی هستید که عموما پنج یا شش طبقه دارند. این دستگاه ها با برق کار میکنند. میوهها باید به شکل دانه دانه و جدا از هم روی این طبقات چیده شوند. و با عبور هوای گرم یکنواخت ، میوه ها آب و رطوبت خود را از دست داده و خشک میشوند.
خشک کن صنعتی کابینتی:
این دستگاه عموما به عنوان دستگاه میوه خشک کنی صنعتی کاربرد دارد. دستگاه خشک کن کابینتی یا کابینی یکی از پرفروشترین و کاربردیترین دستگاه های تهیه میوه خشک است. زیرا این دستگاه قیمت مناسبی داشته و برای راه اندازی کوچک انتخاب مناسبی باشد. این سیستم از اتاقی تشکیل شده که سینی های حاوی مواد غذایی در آن قرار داده میشوند. هوا که قبلاً در تماس با وسیله گرمازا (مثل لوله هایی که درون آنها بخار جریان دارد) داغ شده است. توسط پنکه به گردش در می آید. و از روی ماده غذایی عبور می کند.
خشک کن تونلی:
این نوع دستگاه كاملا صنعتي میباشد. و برای راه اندازی خط تولید میوه خشک و کارخانههای بزرگ استفاده میشود. این دستگاه از قیمت بالایی نیز برخوردار است. حداقل ظرفیت دستگاه خشک کنی تونلی 800 کیلوگرم در ساعت بوده که برای تولیدی های انبوه مناسب است. خشک کن تونلی سیستم متشکل از تونل است. که طول آن ممکن است به ۲۵ متر برسد. واگن هایی که بر روی آنها سینی های حاوی مواد غذایی قرار دارد از یک طرف صورت تک تک وارد تونل میشوند. به همین ترتیب بعد از سپری شدن مدت لازم از طرف دیگر تونل خارج میشود.
خشک کن نواری:
این خشک کن ها به طور کلی شبیه انواع تونلی هستند. اما ماده به شکل مداوم توسط نقاله نوار مشبکی در سیستم حمل می شود. و بسته به جهت حرکت هوا نسبت به جهت حرکت محصول، این دستگاه خشک کن در انواع همسو و غیر همسو طراحی میشود. که سیستم غیر همسو از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه تر است.
خشک کن بستر سیال:
این خشک کن از یک صفحه مشبک به صورت دو طبقه ساخته میشود. محصولات روی آنها توسط حرکت ارتعاشی صفحه و نیز حرکت هوای داغ که از پایین به سمت بالا حرکت میکند. و به صورت معلق در هوا در میآیند. به این ترتیب با سرعت و کیفیت خوبی خشک میشوند.
مواد قابل خشک کردن با دستگاه خشک کن:
سیب، کیوی، آناناس، موز، پرتقال، لیمو و حتی توتفرنگی از دسته میوه هایی هستند که به سهولت خشک میشوند. این کار نسبت به قبل بسیار گسترده تر شده است. قبلا تنها چند مدل میوه را خشک کرده و استفاده میکردند. اما اکنون صد ها مدل میوه برای فرایند تولید چیپس میوه استفاده میگردد. همچنین علاوه بر میوه ها محصولات دیگری را نیز تولید میکنند. برای مثال پودر های گیاهی که برای مسائل آرایشی بهداشتی و داروهای گیاهی استفاده میشوند. از بعضی از این دستگاه ها برای خشک کردن و تفت آجیل و حتی ماهی و میگو استفاده میشود.
توجیح اقتصادی خرید دستگاه خشک کن :
فرایند خشک کردن میوه در اصل روشی مناسب برای محافظت از طعم میوه است. گاهی اوقات میوه خشک شده به دلیل طعم بهتر نسبت به نوع تازه آن برتری دارد. برخی میوه ها در بعضی از فصول سال فراوان تر هستند. و در بعضی فصل ها به ندرت یافت میشوند. اگر بخواهیم در تمام طول سال از میوه ها استفاده کنیم باید آنها را خشک کنیم. بهترین راه برای خراب نشدن میوه های اضافی خشک کردن آنهاست. نیاز نیست که برای تهیه میوه خشک مورد نظر خود هزینه گزافی پرداخت کنید بلکه می توانید با خشک کردن میوه در خانه میوه های اضافی خود را به میوه خشک تبدیل کنید. رای تولید میوه خشک نیازی به استفاده از میوه های شاداب و تازه نیست و شما میتوانید میوه های کمی نرم شده و غیر شاداب را با قیمت های کمتر از باغدار ها یا بازار تهیه کنید. و به تولید چیپس میوه بپردازید. میوه خشک نه تنها در ایران بلکه در کشور های زیادی پر طرفدار است و با توجه به اینکه بعضی از میوههای ایران در کشورهای دیگر تولید نمیشوند. صادرات میوه خشک میتواند انتخاب خوبی باشد.
نکات مهم در خریداری دستگاه خشک کن :
دستگاه خشک کن را باید از جای معتبر تهیه کنید. شاید دستگاه خشک کن در ظاهر دستگاه ساده ایی متشکل از هیتر، کابین و فن و تایمر باشد. اما بدین گونه نیست و ساخت دستگاه خشک کن برای خشک کردن یکنواخت نیازمند علم و طراحی دقیق است. و به محاسبات دقیق نیازمند است. میبایست جهت خرید دستگاه خشک کن دقت لازم را داشته باشید. و به کلک های اینترنتی بها ندید. برای مثال بعضی فروشندگان با بیان خرید محصولات تولیدی شما در ازای خرید دستگاه آنها، دستگاه خود را میفروشند. ولیکن دستگاه با طراحی ضعیف و عملکرد بد، شرایط بدی را ایجاد کرده که تهیه محصولات، نا همگن و سخت خواهد شد.
طراحی و جنس
در دستگاه های خشک کن طراحی و مهندسی دستگاه مهم تر از جنس است. در زمان خرید باید ویژگی های فنی دستگاه را بیشتر مد نظر بگیرید. در این دستگاه فقط فَن دارای موتور است. و اهمیت موتور در خشک کن به اندازه بقیه دستگاه ها نیست چون کارایی سنگینی ندارد. در خشک کن ها مهم ترین مبنا طراحی دستگاه هاست. و باید کانال کشی، حرارت تولیدی، فشار هوا، ورود و خروج هوا و… همگی متناسب و با معیار های مهندسی ساخته شده باشند .تا بتوانند به شما محصولات مرغوب و یک نواختی تولید کنند. اولویت دوم خشک کن ها جنس است. جنس خوب قطعات در عین اهمیت، کارایی دستگاه را تغییر نمیدهند. و تنها در طول عمر آن تاثیر میگذراند.
خرید مطمعن
تولید دستگاه های خشک کن نیاز مند علم و تخصص است. و هر شرکتی نمیتواند محصول مناسب تولید کند. حتی شرکتهایی که در تولید محصولات دیگر سرشناس هستند ممکن است دستگاه خشک کن مرغوبی تولید نکنند. تنها راه شناخت و خرید مطمعن این دستگاه ، این است که آن را امتحان کرده با آن محصول تولید کنید. به شما توصیه میشود در این راستا حتما از افراد متخصص کمک بگیرید. شما میتوانید برای دریافت مشاوره تخصصی رایگان و محصولات تست و تضمین شده از مشاوران مجرب آی فودز کمک بگیرید.
دستگاه های مکمل برای خشک کردن میوه :
یکی از سوالات دیگر درباره این شغل وسایل جانبی آن است. دستگاه های جانبی مورد نیاز این شغل بستگی به ظرفیت تولید دارد. اگر ظرفیت تولید شما چند تن در روز باشد به دستگاه های جانبی صنعتی مثل اسلایسر صنعتی نیاز دارید. اما برای کسانی که به عنوان یک شغل خانگی آن را در نظر دارند (با تولید تا 100 کیلوگرم در روز) تهیه یک اسلایسر دستی و هسته گیر دستی کفایت میکند. که قیمت های پایینی دارند. در صورت ارتقا کار از خانگی و نیمه صنعتی میتوانید دستگاه های جانبی را تهیه نمایید. استفاده از دستگاه اسلایسر برای تولید خانگی نیاز نیست. اسلایسر های ارزان قیمت نیز عموما مخصوص میوه ها نیستند و برای اسلایس محصولات سفتی مثل پیاز و سیب زمینی مناسب هستند. و میوه ها را له میکند. در صورت تمایل به استفاده از اسلایسر حتما باید اسلایسر مخصوص میوه تهیه شود. وان و میز کار شما نیز نیاز نیست حتما از جنس استیل ساخته شده باشد. و استفاده از میز های پلی اتیلن نیز قابل استفاده است.
توضیح روش کار و مجوز های مورد نیاز تولید میوه خشک :
شغل خشک کردن میوه جزئی از شغل های صنایع تبدیلی مربوط به جهاد کشاورزی میباشد. این شغل ها به دلیل جلوگیری از هدر رفتن محصولات از طرف جهاد کشاورزی حمایت میشوند. برای کار صنعتی در این زمینه به دو مجوز نیازمند هستید. گرفتن مجوز های اینکار زیاد دشوار نیست. برای گرفتن مجوز تولید باید به جهاد کشاورزی قسمت صنایع تبدیلی مراجعه کرد. برای بسته بندی نیز مجوز متفاوتی نیاز است.
فروش محصولات به دو صورت فله و بسته بندی انجام میشود. اما عمولا به صورت فله صورت میگیرد. در صورت تمایل به صادرات میوه خشک، غالبا بازار هدف، کشور های روسیه و عمارات و عراق هستند. میوه های خشک به خاطر ماندگاری زیاد محدودیت زمانی و مکانی برای بازار فروش ندارند. و چون بخش زیادی از محصولات صادر میشود اشباع شغلی در تولید میوه خشک زیاد نیست.
اگر میخواهید محصول خود را به صورت بسته بندی ارائه کنید. برای بسته بندی محصولات در تولیدات نه چندان زیاد نیازی به تهیه دستگاهای تمام اتوماتیک بسته بندی نیست. و استفاده از پاکت های بسته بندی و دستگاه های دوخت کفایت میکند.
صادرات میوه خشک :
مواد غذایی خشک شده در مقایسه با سایر مواد غذایی که به روشهای دیگر نگهداری میشوند، دارای مزایای خاصی همچون سبکی، کم حجم بودن محصول، بی نیازی از سردخانه جهت نگهداری، جلوگیری از فساد، سادگی بسته بندی، حمل و نقل و نگهداری میوههای خشک شده با حداقل امکانات است. به علت شرایط جوی و خاکی تولیدات میوه در همه کشور ها زیاد نیست. بنابراین بازارهای کشور های دیگر همیشه برای واردات میوه خشک باز هستند. غالبا بازار هدف، کشور های روسیه و عمارات و عراق هستند. میوه های خشک به خاطر ماندگاری زیاد محدودیت زمانی و مکانی برای بازار فروش ندارند. به طور کلی صادرات میوه های خشک یک سرمایه گذاری مطمئن و بسیار پر سود برای شما عزیزان خواهد بود.
قیمت دستگاه میوه خشک کن صنعتی
این دستگاه ها با توجه ظرفیت، برند، ساخت، جنس و …. قیمت های متفاوتی دارند که شما میتوانید از طریق همین صفحه سایت آی فودز از قیمت های به روز این محصولات مطلع شوید.
خرید دستگاه میوه خشک کن صنعتی
خرید دستگاه مناسب، نیازمند اطلاعات زیاد و دقت بالاست. مشاوره رایگان و خرید مطمعن و آسان در وبسایت آی فودز به شما کمک میکند که دستگاه مناسب خود را یافته و آن را با مناسب ترین قیمت و کمترین زحمت خریداری کنید.