دستگاه کباب ترکی از جمله تجهیزات اصلی در اکثر فست فود ها و رستوران ها است که در انواع و ویژگی های مختلفی ساخته می شود. خوانندگان محترم وبلاگ آی فودز می توانید با مطالعه این مقاله با انواع مختلف این دستگاه، ویژگی ها و تفاوت هایشان آشنا شوید و بهترین انتخاب را بکنید.
کباب ترکی (دونر کباب)
یکی از محبوب ترین انواع غذاهایی که در اکثر فست فود ها و رستوران ها سرو می شود، دونر کباب یا کباب ترکی می باشد. واژه دونر واژه ای ترکی است، به معنای چرخان و در حال چرخش می باشد. این واژه برگرفته از دستگاهی است که در حال چرخش کباب ترکی به روی آن پخته می شود.
انواع دستگاه های شاورما که در فست فود ها و رستوران ها استفاده می شوند دارای انواع مختلفی هستند. این دستگاه ها در اندازه ها و اشکال متنوعی ساخته می شوند. از این رو صاحبان رستوران ها و فست فود ها هنگام خرید این دستگاه نیازمند راهنمایی و شناخت می باشند.
در ادامه این مقاله انواع دستگاه کباب ترکی و ویژگی های هر کدام را بررسی خواهیم کرد. اگر تصمیم به خرید این دستگاه دارید، با ما همراه شوید تا بتوانید بهترین مدل و نوع دستگاه شاورما را متناسب با نیازتان تهیه نمایید.
انواع دستگاه شاورما
به دستگاه های مخصوص پخت شاورما یا کباب ترکی، دستگاه کباب ترکی گفته می شود. در این دستگاه گوشت و مرغ توسط میله ای به صورت عمودی درون دستگاه قرار می گیرند. این میله در واقع همان سیخ چرخان است که درون دستگاه می چرخد و گوشت روی آن در اثر حرارت دستگاه پخته می شود. دستگاه های شاورما دارای بدنه ای از جنس تمام استیل بوده و مجهز به موتور گیربکسی، سیخ و شعله می باشد.
دستگاه کباب ترکی با عنوان های دستگاه شاورما و دستگاه دونر کباب نیز شناخته شده است. برای تقسیم بندی این دستگاه در انواع مختلف براساس موارد زیر عمل می شود:
- ظرفیت
- اندازه
- شکل ظاهری
- تعداد سیخ
- نوع شعله و حرارت
- موتور دستگاه
علاوه بر موارد ذکر شده، بعضی از انواع این دستگاه ها به صورت ساده و بعضی دیگر مجهز به تجهیزاتی ساخته می شوند. از جمله این تجهیزات می توان دودکش، صفحات گریل، بدنه از جنس شیشه و کابینت (دستگاه های دونر کابینت دار) را نام برد. هر کدام از این ویژگی ها و تجهیزات برا اساس نیاز و خواست مشتری به انواع ساده دستگاه دونر افزوده می گردد.
در فیلم زیر تهیه کباب ترکی توسط دستگاه کباب ترکی در فست فود ها نشان داده شده است.
دستگاه های دونر را می توان بر اساس ابعاد و شکل ظاهری در دو گروه رومیزی و ایستاده تقسیم کرد:
دستگاه کباب ترکی ایستاده
مدل های ایستاده دستگاه دونر در ظرفیت های متفاوت تولید می شوند. این دستگاه توسط متخصصین صنایع غذایی به صورت ایستاده و پایه دار مجهز به چرخ های پلی اورتان و مقاوم به اوزان بالا طراحی و ساخته شده اند. قابلیت استفاده برای فضاهای بزرگ را دارند.
براساس خواسته و سفارش مشتری نوع شعله این دسنگاه نیز دارای انواع متفاوت زیر می باشد:
- متحرک یا ثابت
- سرتاسری (یک تکه)
- شعله میر ترکیه
- در تعداد های دو شعله تا پنج شعله
به طور معمول در انواع تک شعله یک اهرم بازویی جهت چرخاندن سیخ وجود دارد. هم چنین براساس خواسته مشتری می توان یک اهرم را نیز برای تغییر جهت شعله های دستگاه قرار داد. در دستگاه شاورما ایستاده تعدا سیخ ها از یک تا 3 سیخ متفاوت می باشد. بر اساس تعداد سیخ ها، مقدار گوشت بین 50 تا 120 کیلوگرم متغیر است و سیخ های حاوی گوشت به وسیله موتور گیربکسی دستگاه به چرخش در می آید.
در بخش جلویی دستگاه یا در میان شعله ها، لگن یا وان مخصوصی برای مخلفات کباب ترکی تعبیه شده است. این لگن در برخی از انواع دستگاه به صورت مخزنی متصل قرار داده شده اند. در برخی دیگر از انواع نیز این لگن ها قابل جدا شدن هستند.
نیروی لازم برای تامین حرارت پخت دستگاه شاورما ایستاده، از برق یا گاز تامین می شود.
از جمله دیگر ویژگی ها و مشخصات این نوع دستگاه موارد زیر را می توان نام برد:
- صفحات گریل چدن یا استیل قابل شستوشو
- بدنه دستگاه از جنس استیل ضد خش و ضد زنگ
- دارای تهویه هوا و شیشه ی مقاوم به ضربه و حرارت
- بخش پایینی دستگاه تجهیز شده به کابینت
دستگاه کباب ترکی رومیزی
همان گونه که از نام آن پیداست، این مدل از دستگاه های دونر به صورت رومیزی و در اندازه کوچکتر در مقایسه با مدل ایستاده طراحی و ساخته شده. این مدل دستگاه ها بر روی میز یا یک سطح بلند قرار داده می شوند.
دستگاه های شاورما رومیزی برای استفاده در فضاهای کوچک مناسب می باشند. این دستگاه ها برای پخت مرغ و گوشت کاربرد دارند.
در قسمت پایینی این مدل از دستگاه ها کابینت وجود ندارد (برخلاف انواع ایستاده). دستگا های رومیزی به سینی جهت جمع آوری روغن ایجاد شده از پخت گوشت مجهز هستند. برای تمیز کردن دستگاه می توان روغن جمع شده را به آسانی تخلیه نمود.
نیروی لازم برای تامین حرارت پخت دستگاه کباب ترکی رومیز، از گاز شهری یا حتی کپسول های گاز تامین می شود. در بیشتر مدل های این دستگاه، بدون وجود برق نیز چرخاندن سیخ ها ممکن می باشد.
سیخ های این دستگاه دارای ارتفاع و ظرفیت های مختلف است که در تعداد های مختلف در بازار موجودند. تعدا سیخ ها بین 1 تا 4 سیخ است.
توان دستگاه کباب ترکی ایستاده به طور معمول پخت 50 تا 90 کیلوگرم کباب می باشد که برطرف کننده نیاز تعداد زیادی مشتری است.
از جمله دیگر ویژگی ها و مشخصات این نوع دستگاه موارد زیر را می توان نام برد:
- جنس بدنه ی دستگاه تمام استیل ضد خش و قابل شستن
- سیخ آن استیل با ارتفاع تقریبا 90 سانتی متر و قطر تقریبا ۱۸ میلی متر
- مجهز به موتور گیربکسی تک فاز با توان حدود ۲.۵ دور در 60 ثانیه
- قابلیت تنظیم میزان حرارت برای پخت بهتر گوشت و مرغ
- مجهز به شعله سرامیکی متحرک (انواع دیگر شعله ها را نیز می توان سفارش داد)
تقسیم بندی انواع دیگر دستگاه های کباب ترکی
هم چنین دستگاه های دونر کباب بسته به نوع و چگونگی فرآیند پخت به انواع اتوماتیک و ذغالی تقسیم می شوند.
دستگاه دونر ذغالی
برای پخت کباب ترکی با استفاده از ذغال از دستگاه های ایستاده و رومیزی ذغالی استفاده می شود. تامین انرژی لازم برای فرآیند پخت در این دستگاه ها از ذغال چوب تامین می شود.
دستگاه های کباب ترکی ذغالی برای طرفداران طعم دودی مرغ و گوشت بهترین انتخاب هستند.
فر دونر اتوماتیک
اخیرا بیشتر انواع دستگاه های دونر رومیزی و ایستاده دارای پخت اتوماتیک هستند. نحوه پخت گوشت در این دستگاه ها این گونه است که موتور گیربکسی دستگاه هر سیخ را به صورت اتوماتیک دور یک محور می چرخاند. در نتیجه کلیه قسمت های گوشت در معرض حرارت حاصله از شعله (تابشی یا دیگر انواع)، قرار می گیرند و به خوبی پخته می شوند.
دستگاه کباب ترکی چه انواعی دارد؟
دستگاه کاب ترکی دارای انواع رومیزی و ایستاده می باشد.
دستگاه کباب ترکی بر اساس نحوه پخت به چند دسته تقسیم می شود؟
به دو دسته ذغالی و اتوماتیک
دستگاه کباب ترکی رومیزی برای چه مکان هایی مناسب است؟
برای استفاده در فضاهای کوچک مناسب است
دستگاه کباب ترکی ایستاده برای چه مکان هایی مناسب است؟
برای استفاده در فضاهای بزرگ مناسب است
حرارت دستگاه شاورما ذغالی چگونه تامین می شود؟
از ذغال چوب
برای خرید انواع دستگاه کباب ترکی چکار کنم؟
برای خرید این دستگاه به فروشگاه آی فودز مراجعه کنید.