صفحه اصلی > صنعت کنسرو و صنعت گوشت و غذاهای آماده و صنعت لبنیات و مواد اولیه صنایع غذایی : کاربرد های لاکتات سدیم در صنعت غذا و دیگر صنایع
سدیم لاکتات
سدیم لاکتات

کاربرد های لاکتات سدیم در صنعت غذا و دیگر صنایع

آنچه خواهید خواند:

کاربرد های لاکتات سدیم در صنایع مختلف بسیار گسترده می باشد. خاصیت ضد میکروبی و حفظ آب آن برای مصارف آرایشی بهداشتی و غذایی اهمیت زیادی دارد. خوانندگان محترم وبلاگ آی فودز می توانید با مطالعه این مقاله با کاربردهای این ماده آشنا شوید.

لاکتات سدیم چیست؟

لاکتات سدیم یک افزودنی غذایی است و به طور طبیعی یک محصول مایع است. این محصول به صورت پودر نیز موجود است. به عنوان نگهدارنده و تنظیم کننده اسیدیته (بافر) استفاده می شود.

لاکتات سدیم از اسید لاکتیک تولید می شود. علت نامگذاری اسید لاکتیک به این نام این است که اولین بار در شیر کشف شد. با این حال اسید لاکتیک در ماهیچه های انسان و حیوانات نیز یافت می شود.

لاکتات ها و فسفات ها هر دو جز موادی هستند که به عنوان GRAS شناخته می شوند. آن ها سال هاست که توسط تولیدکنندگان گوشت و طیور مورد استقبال قرار گرفته اند. هم چنان به دلیل خواص عملکردی قدرتمند خود، تولیدکنندگان را قادر به فروش محصولات مقرون به صرفه، با کیفیت و ایمن می کنند.

سدیم لاکتات
سدیم لاکتات

منابع تولید لاکتات سدیم

این ماده از تخمیر یک منبع قندی مانند ذرت یا چغندر و سپس با خنثی سازی اسید لاکتیک تولید می شود. ترکیبی با فرمول NaC3H5O3 ایجاد می کند.

ممکن استبرای تولید سدیم لاکتات از شکر یا تاپیوکا نیز استفاده شود. بسیار کم چیش می آید که از اسید لاکتیک محصولات لبنی مانند آب پنیر و لاکتوز نیز برای تخمیر و تولید آن استفاده شود.

آب پنیر از 5/6% مواد جامد تشکیل شده است که 8/4% آن لاکتوز جامد می باشد.

با اینکه آب پنیر از ضایعات تولید برخی محصولات لبنی می باشد، از آن به ندرت برای تولید اسید لاکتیک استفاده می شود. چنین اسید لاکتیکی از نوع لبنی، معمولا برای محصولات لبنی مانند بستنی و پنیر خامه ای استفاده می شود.

استارتر های اسید لاکتیک برای تخمیر ذرت یا چغندر ممکن است تهیه شده از شیر باشد. با این حال لاکتات سدیم تولید شده حاوی پروتئین شیر می باشد. لزا لازم نیست افرادی که به شیر حساسیت دارند از مصرف آن اجتناب کنند.

کاربرد های لاکتات سدیم

هنگامی که اسید و باز بدن در تعادل نباشد، اختلالات تنفسی و متابولیکی رخ می دهد. یکی از راه های درمان عدم تعادل اسید و باز، تزریق وریدی عامل قلیایی سدیم لاکتات است. از جمله کاربرد های سدیم لاکتات بازگرداندن تعادل به اسید و الکترولیت های بدن می باشد. لاکتات سدیم با بی کربنات تولید شده از دی اکسید کربن بدن ترکیب می شود. در نتیجه این امر باعث خنثی شدن اسید بدن و حفظ آن در محدوده طبیعی می شود.

نمک لاکتات سدیم به عنوان نگهدارنده غذا استفاده می شود. هم چنین در تولید برخی از لوازم های آرایشی نیز استفاده می شود. در صنعت آرایشی به عنوان نگهدارنده آب در، کرم صورت، صابون، شامپو و لوسیون بدن استفاده می شود.

 این ماده توسط ورزشکاران برای معکوس کردن اسیدوز به صورت داخل وریدی تجویز می شود.

لاکتات سدیم هم چنین سبب دفع مقدار غیر قابل نیاز داروها پس از مصرف بیش از حد، از بدن می گردد.

با این وجود متخصصان پزشکی بر بیماران دریافت کننده لاکتات سدیم نظارت دارند زیرا مصرف آن می تواند دارای عوارض جانبی باشد.

کاربرد لاکتات سدیم در صنابع غذایی

از کاربرد های لاکتات سدیم در غذاها خاصیت نگهدارندگی آن است. از رشد باکتری ها و قارچ ها در غذا ها جلوگیری می کند. لاکتات سدیم برای افزایش طعم در برخی از محصولات گوشتی استفاده می شود. از آنجایی که این ماده دارای سدیم می باشد، برای رژیم های فاقد سدیم می توان لاکتات پتاسیم را جایگزین نمود.

کاربرد لاکتات سدیم به عنوان یک آنتی اکسیدان نیز می باشد. از این رو از وقوع فساد در غذاها جلوگیری می کند.

کاربرد ضد میکروبی لاکتات سدیم

لاکتات ها اغلب همراه با دیگر اشکال نمکی اسیدهای آلی مورد استفاده قرار می گیرند. بدین ترتیب بیشترین قدرت را در کنترل میکروارگانیسم های بیماری زا خواهند داشت.

میزان اثربخشی اسیدهای آلی بر میکروب ها به صورت زیر مشخص می شود:

بر اساس مقدار اسید جدا نشده که به دیواره سلولی باکتری نفوذ کرده و فیزیولوژی آن را مختل می کند، تعیین می شود.

در مورد گوشت، لاکتات ها و دی استات ها از نظر استاندارد به عنوان یک عامل نگهدارنده در نظر گرفته شده اند. برخی از تولیدکنندگان ترکیبی از نمک های اسیدهای آلی را برای ایجاد موثرترین سیستم ضد میکروبی استفاده می کنند. از جمله این ترکیبات می توان استات، دی استات، لاکتات و پروپیونات ها را نام برد.

سدیم و پتاسیم لاکتات ممکن است به صورت منفرد یا ترکیبی در تمام محصولات گوشتی استفاده شوند. کاربردشان برای جلوگیری از رشد چندین باکتری بیماری زا از جمله لیستریا مونوسیتوژنز می باشد.

کاربرد لاکتات سدیم در چه غذاهایی است؟

کاربرد لاکتات سدیم در تهیه غذاها گسترده می باشد. از جمله این غذاها می توان موارد زیر را نام برد:

  • محصولات لبنی مانند شیر ، پنیر و ماست
  • گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس یا گوشت گاو
  • برخی از غلات های صبحانه
  • محصولات برنج و چاشنی ها
  • کنسروهای ماهی
  • دسرهای نشاسته ای
  • سبزیجات
  • سرکه
  • خردل و سوپ
سدیم لاکتات
سدیم لاکتات

نکات مورد توجه هنگام مصرف غذاهای حاوی لاکتات سدیم

افزودن لاکتات سدیم به محصولات لبنی به هیچ وجه محتوای لاکتوز موجود در آن ها را تغییر نمی دهد. اگر به لبنیات حساسیت دارید یا دچار عدم تحمل لاکتوز هستید، مصرف لاکتات سدیم باعث واکنش آلرژیک یا علائم عدم تحمل لاکتوز نمی شود.

لاکتات سدیم جذب شده از طریق مصرف غذا هیچ عوارضی در بزرگسالان ندارد. برای مصرف نوزادان یا کودکان خردسال توصیه نمی شود.

عوارض جانبی محتمل از مصرف لاکتات سدیم

لاکتات سدیم می تواند واکنش های خفیف تا شدیدی را در بدن شما ایجاد کند. برخی از افراد ممکن است علائم زیر را نشان دهند:

درد قفسه سینه، خس خس سینه، ناتوانی در تمرکز، گرفتگی عضلات، لرزش، تورم صورت یا گلو.

افزایش فشار خون نیز یک واکنش احتمالی به لاکتات سدیم است. در صورت مواجهه با هر یک از این علائم هنگام مصرف سدیم لاکتات، فوراً به پزشک مراجعه نمایید.

لاکتات سدیم چیست؟

لاکتات سدیم یک افزودنی غذایی است .

لاکتات سدیم چگونه تهیه می شود؟

این ماده از تخمیر یک منبع قندی مانند ذرت یا چغندر و سپس با خنثی سازی اسید لاکتیک تولید می شود.

چرا لاکتات سدیم به غذا افزوده می شود؟

این ماده دارای خاصیت نگهدارندگی و آنتی اکسیدانی می باشد. لذا از تخریب و فساد غذا جلوگیری می کند.

آیا مصرف لاکتات سدیم خطر دارد؟

لاکتات سدیم جذب شده از طریق مصرف غذا هیچ عوارضی در بزرگسالان ندارد. برای مصرف نوزادان یا کودکان خردسال توصیه نمی شود.

برای خرید لاکتات سدیم چکار کنم؟

برای دریافت مشاوره رایگان و خرید این محصول به فروشگاه آی فودز مراجعه کنید.

مقالات مرتبط
5 1 رای
امتیاز دهید
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها