مزایای رنگدانه های گیاهی بر اساس نوع و میزان مصرف آن ها بسیار گسترده و مفید است. خوانندگان محترم وبلاگ آی فودز می توانید با مطالعه این مقاله با مزایای رنگدانه های گیاهی خوراکی در حفظ سلامتی آشنا شوید.
رنگ های خوراکی
در زیست شناسی، رنگدانه گیاهی به ماده ای گویند که منجر به ایجاد رنگ سلول های گیاهی یا جانوری شود.
بدون تردید، طبیعت منابع فراوانی دارد که باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد. رنگدانه های گیاهی هدیه ای ارزشمند و شگفت انگیز از طبیعت به انسان هستند.
بهتر است استفاده از رنگدانه های گیاهی، برای حفظ ایمنی و افزایش طول عمر محصولات غذایی را افزایش دهیم.
استفاده از رنگدانه های گیاهی می تواند نقش مهمی در مبارزه با کاهش ضایعات مواد غذایی و بهبود ذخیره سازی محصولات داشته باشد.
رنگدانه ها در واکنش هایی که در طول پردازش و ذخیره سازی غذاها و نوشیدنی های گیاهی رخ می دهد، موثر هستند. از جمله رنگدانه های ناشی از تراکم مستقیم آنتوسیانین ها و فلاون ها.
در مقاله معرفی رنگدانه های خوراکی در انواع آن، به معرفی کامل انواع رنگدانه ها پرداختیم.
رنگدانه های گیاهی
رنگدانه های گیاهی شامل انواع مختلفی از مولکول ها از جمله پورفیرین ها، کاروتنوئیدها، آنتوسیانین ها و بتالین ها است. همه رنگدانه های بیولوژیکی به صورت انتخابی طول موج های معینی از نور را جذب می کنند. در حالی که دیگر طول موج ها را منعکس می کنند.
نور جذب شده ممکن است توسط گیاه برای انجام واکنش های شیمیایی مورد استفاده قرار گیرد. طول موج های منعکس شده نور تعیین کننده رنگ ظاهری رنگدانه می باشند. رنگدانه ها هم چنین در جذب گرده افشان ها مفید هستند.
مقادیر کمی رنگدانه های فشرده فلاوانول -آنتوسیانین در عصاره گیاهان مختلف یافت می شود. تشخیص این رنگدانه ها در عصاره های گیاهی ممکن است نشان دهد که این رنگدانه های طبیعی هستند. برخلاف تصور محصولاتی نیستند که فقط هنگام ذخیره سازی و رسیدن غذاها و نوشیدنی های فرآوری شده تشکیل می شوند.
مزایای رنگدانه های گیاهی
فساد مواد غذایی و هدر رفتن آن چالشی بزرگ برای تولیدکنندگان محصولات غذایی است. رنگدانه های گیاهی می توانند این مشکلات را با افزودن اثر عملکردی به محصولات غذایی حل کنند.
رنگدانه های گیاهی هم چنین نقش بسیار مهمی در متعادل سازی رژیم غذایی افراد دارند. با افزودن ارزش تغذیه ای به رژیم غذایی، مزایای سلامتی را ارائه می دهد.
مزایای رنگدانه های گیاهی (آنتوسیانین) در سلامتی
از دیرباز انگور سیاه دارای فواید قابل توجهی برای سلامتی بوده است. فولکلورهای اولیه اروپایی از دانه های سیاه برای درمان بیماری هایی مانند موارد زیر استفاده می کردند:
خستگی، ورم مفاصل، سنگ کلیه، نقرس، التهاب دهان، معده و روده، ریه و سرفه. هم چنین به عنوان ادرار آور استفاده می شد.
براساس تحقیقات و بررسی های علمی اثر مستقیم این رنگدانه بر سلامتی ثابت شده است. از جمله مزایای رنگدانه گیاهی آنتو سیانین بر سلامتی می توان موارد زیر را نام برد.
تقویت و تشدید اثر ورزش بر بدن
سبب افزایش توانایی ورزش منظم برای افزایش پاسخ ایمنی بدن می گردد. در نتیجه این امر موارد زیر مشاهده می شود:
- کاهش سطوح قابل توجهی از نشانگرهای زیستی استرس اکسیداتیو در پلاسما.
- افزایش قابل توجه توانایی پلاسما برای سرکوب پاسخ های التهابی.
کاهش سفتی عضلات
توت سیاه که از منابع آنتو سیانین است، با افزایش جریان خون محیطی و کاهش خستگی ماهیچه، ها سفتی ماهیچه ها را کاهش می دهد.
هم چنین آنتوسیانین های عصاره توت و انگور، بر درد مزمن اسکلتی عضلانی (فیبرومیالژیا) تأثیر مثبت داشتند.
بهبود و تقویت عملکرد کلیه ها
مصرف آنتوسیانین در مدت مشخص و به میزان معلوم، باعث افزایش pH ادرار، دفع اسید سیتریک و دفع اگزالیک اسید شد. PH ادراری پایین همواره عامل مهمی در تشکیل سنگ کلیه اسید اوریک است. لذا مصرف منظم انگور سیاه می تواند احتمال ایجاد سنگ کلیه را کاهش دهد.
دیگر مزایای رنگدانه گیاهی آنتوسیانین بر سلامتی عبارتند از:
- افزایش جریان خون
- کاهش خستگی
- کاهش اختلال خواب
- افزایش سلامت عمومی بدن
- بهبود عملکرد بینایی
- کاهش التهاب عروقی
مزایای رنگدانه های گیاهی (فلاونوئید) در سلامتی
خاصیت آنتی اکسیدانی فلاونوئیدها ممکن است شروع بیماری های (مانند سرطان) ناشی از رادیکال های آزاد را به تاخیر انداخته یا از آن جلوگیری کند. آن ها همچنین اکسیداسیون لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) را توسط رادیکال های آزاد مهار می کنند.
گزارش شده است که فلاونوئیدها در بروز بیماری عروق کرونر قلب اثر منفی دارند. از دیگر مزایای سلامتی این رنگدانه گیاهی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اثر ضد باکتریایی، ضد ویروسی، ضد تومور، ضد التهابی، ضد حساسیت و گشاد کننده عروق هستند.
منابع فلاونوئیدها
چای: چای سبز، سفید یا سیاه منبع غنی فلاونوئیدها است. به ویژه فلاونول ها (کاتچین، اپی کاتچین، اپی گالوکاتچین، اپی کاتچین گالات).
پیاز: فلاونوئید اصلی موجود در پیاز کورستین است. سایر فلاونوئیدهای موجود در پیاز عبارتند از کامفرول و میریسرتین.
عسل: بسته به نوع گلی که زنبورها از آن تغذیه می کنند، عسل می تواند حاوی میریسرتین یا کورستین باشد.
سایر منابع غذایی فلاونوئیدها را لوبیا، اسفناج، گندم سیاه، توت فرنگی، زغال اخته و گیاه رویبوس شامل می شوند.
غلظت و ترکیب فلاونوئیدها در گیاهان بسته به شرایط رشد، بلوغ و قسمت گیاه ممکن است متفاوت باشد.
مزایای رنگدانه های گیاهی (لیکوپن) در سلامتی
لیکوپن یک آنتی اکسیدان عالی است و فواید زیادی دارد. سعی کنید از غذاهایی مانند گوجه فرنگی و هندوانه برای دریافت لیکوپن در رژیم غذایی خود استفاده کنید. در غیر این صورت، مکمل لیکوپن یا مولتی ویتامین حاوی لیکوپن را مصرف کنید.
مصرف گوجه فرنگی و محصولات حاوی لیکوپن با کاهش خطر ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان و بیماری قلبی عروقی مرتبط است. باور بر این است که مزایای استفاده از رنگدانه گیاهی لیکوپن بیشتر به علت خاصیت آنتی اکسیدانی آن است.
رنگ خوراکی آناتو
آناتو یک رنگ غذا یا چاشنی نارنجی قرمز است که از دانه های درخت آکیوت تهیه شده است. بیشتر به عنوان رنگ خوراکی طبیعی مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا دارای طیف رنگی از زرد تا قرمز- نارنجی، مانند زعفران و زردچوبه می باشد.
رنگ آن از ترکیباتی به نام کاروتنوئیدها گرفته می شود. رنگدانه هایی هستند که در لایه بیرونی دانه و بسیاری از میوه ها و سبزیجات مانند هویج و گوجه فرنگی یافت می شوند.
آناتو با دارا بودن طعم کمی فلفلی و شیرین، برای طعم دار کردن غذاها به عنوان چاشنی افزوده می شود.
ویدیو طریقه فرآوری رنگ آناتو:
مزایای رنگدانه ها و رنگ گیاهی (آناتو) در سلامتی
- خواص آنتی اکسیدانی
آناتو حاوی ترکیبات گیاهی متنوعی با خواص آنتی اکسیدانی می باشد. از جمله این ترکیبات می توان کاروتنوئیدها، ترپنوئیدها و فلاونوئیدها را نام برد.
- خواص ضد میکروبی
براساس تحقیقات از جمله مزایای رنگدانه های گیاهی آناتو خاصیت ضد میکروبی آن است.
در مطالعات، عصاره آناتو مانع از رشد باکتری های مختلف از جمله استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی شد. در مطالعه دیگری، آناتو قارچ های مختلف از جمله Aspergillus niger ، Neurospora sitophila و Rhizopus stolonifer را از بین برد.
- کمک به سلامت چشم
آناتو سرشار از کاروتنوئیدها است که ممکن است برای سلامت چشم مفید باشد.
استفاده از رنگ های خوراکی چه مزایایی دارد؟
علاوه بر ایجاد جذابیت ظاهری محصول از فساد مواد غذایی و هدر رفتن آن جلوگیری می کند.
استفاده از رنگ خوراکی آناتو چه فایده ای دارد؟
این رنگ خوراکی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است که در جلوگیری از بیماری سرطان نقش دارد. هم چنین دارای خاصیت ضد میکروبی است که در حفظ غذاها موثر ست. باعث کمک به سلامت چشم نیز می شود.
رنگدانه آنتوسیانین چه تاثیری بر سلامتی دارد؟
خستگی، ورم مفاصل، سنگ کلیه، نقرس، التهاب دهان، معده و روده، ریه و سرفه. هم چنین به عنوان ادرار آور استفاده می شد.
برای خرید رنگدانه و رنگ های خوراکی چکار کنم؟
برای دریافت مشاوره رایگان و خرید این محصول به فروشگاه آی فودز مراجعه کنید.