بستهبندی مواد غذایی نقش بسیار مهمی در حفظ کیفیت، ایمنی و ماندگاری آنها ایفا میکند، انتخاب مناسب نوع بستهبندی و اجرای صحیح آن با دستگاه بسته بندی به روز میتواند از نفوذ هوا، رطوبت و نور به داخل بسته جلوگیری کرده و از فساد مواد غذایی جلوگیری کند. علاوه بر این بستهبندیهای جذاب و با طراحی مناسب میتوانند در جذب مشتریان و افزایش فروش نیز مؤثر باشند، همچنین بستهبندی صحیح مواد غذایی به بهبود بهداشت و کاهش ضایعات آن کمک میکند.
بسته بندی مواد غذایی در ظروف یکبار مصرف
بستهبندی مواد غذایی در ظروف یکبار مصرف یکی از روشهای رایج بستهبندی مواد غذایی است، برای بسته بندی سبزی، گوشت، مرغ، ماهی، میگو، انواع مواد لبنی از قبیل ماست، دوغ، شیر، پنیر و… انواع ترشیجات و شوریجات، زیتون، انواع سالادها، خرما، خشکبار و… از این نوع بسته بندی استفاده می شود.
زمان ماندگاری مواد غذایی در ظروف یکبار مصرف به چند عامل بستگی دارد؟
- نوع مواد غذایی: بعضی از مواد غذایی مانند میوهها و سبزیجات به سرعت فاسد میشوند، در حالی که مواد غذایی خشک مانند خشکبار مدت زمان بیشتری ماندگاری دارند.
- شرایط نگهداری: دما، رطوبت و نور میتوانند بر ماندگاری مواد غذایی تأثیر بگذارند. مواد غذایی که در یخچال نگهداری میشوند، معمولاً مدت زمان بیشتری ماندگاری دارند.
- نوع بسته بندی: نوع ظروف یکبار مصرف و ویژگیهای آنها (مانند قابلیت نفوذ هوا یا عدم نفوذ هوا) میتواند بر ماندگاری مواد غذایی تأثیر بگذارد. به عنوان مثال غذاهای تازه در یخچال ممکن است تا چند روز ماندگاری داشته باشند، غذاهای منجمد در فریزر می توانند تا چند ماه ماندگاری داشته باشند و غذاهای خشک در شرایط مناسب میتوانند تا یک سال یا بیشتر ماندگاری داشته باشند.
مزایای بسته بندی مواد غذایی در ظرف یکبار مصرف
- سهولت استفاده: ظروف یکبار مصرف سبک و راحت هستند و برای استفاده در منزل، محل کار یا بیرون از منزل مناسب می باشند.
- حفظ تازگی مواد غذایی: این ظروف معمولاً به گونهای طراحی شدهاند که مواد غذایی را از هوا و رطوبت محافظت کنند و به این ترتیب تازگی مواد غذایی حفظ شود.
- بهداشت: استفاده از ظروف یکبار مصرف میتواند بهداشت مواد غذایی را افزایش دهد، زیرا پس از هر بار استفاده دور انداخته میشوند و نیازی به شستشو ندارند.
- تنوع در اندازه و شکل: این ظروف در اندازهها و شکلهای مختلفی وجود دارند که میتوانند برای انواع مختلف مواد غذایی مناسب باشند.
معایب بسته بندی مواد غذایی در ظرف یکبار مصرف
استفاده از ظروف یکبار مصرف میتواند برای محیط زیست مضر باشد. بنابراین بهتر است به استفاده از گزینههای پایدارتر مانند ظروف قابل بازیافت یا قابل استفاده مجدد اندیشید.
بسته بندی مواد غذایی در سلفون یا پاکت سلفونی
بستهبندی مواد غذایی در پاکتهای سلفونی یکی از روشهای موثر و محبوب برای حفظ تازگی و کیفیت مواد غذایی است، برای بسته بندی خشکبار، انواع سبزیجات خشک و تازه، بسته بندی مواد پروتئینی، بسته بندی مواد پودری و… از این نوع بسته بندی استفاده می شود.
زمان ماندگاری مواد غذایی در سلفون یا پاکت سلفونی
زمان ماندگاری مواد غذایی بستهبندی شده در پاکتهای سلفونی به چند عامل بستگی دارد از جمله:
- نوع ماده غذایی
- شرایط نگهداری
- کیفیت سلفون
- جنس سلفون
در زیر با ذکر مثال به ابن موارد اشاره می کنیم:
1-1 مواد غذایی خشک: مواد غذایی خشک مثل برنج، چای، خشکبار و حبوبات که در پاکتهای سلفونی بستهبندی شدهاند معمولاً تا یک سال یا بیشتر ماندگاری دارند به شرطی که در محیط خشک و خنک نگهداری شوند
1-2 مواد غذایی تازه: میوهها و سبزیجاتی که در پاکتهای سلفونی بستهبندی شدهاند ممکن است تا یک هفته در یخچال ماندگاری داشته باشند، سلفون به تازگی این مواد کمک میکند اما باید مرتب چک شوند تا از فساد جلوگیری شود.
1-3 گوشت و ماهی: اگر در پاکتهای سلفونی در یخچال نگهداری شوند معمولاً تا چند روز ماندگاری دارند، برای ماندگاری بیشتر میتوان آنها را منجمد کرد.
1-4 مواد غذایی پخته شده: غذاهای پخته و آماده ای که در پاکتهای سلفونی بستهبندی شدهاند معمولاً در یخچال تا چند روز ماندگاری دارند، برای نگهداری طولانیمدت بهتر است آنها را در فریزر نگهداری کنید.
مزایا بسته بندی مواد غذایی در پاکت سلفونی
- حفظ تازگی: پاکتهای سلفونی به خوبی از مواد غذایی در برابر رطوبت و هوا محافظت میکنند و به این ترتیب تازگی مواد غذایی را حفظ میکنند
- شفافیت: این پاکتها شفاف هستند و به مصرفکننده اجازه میدهند که محتویات داخل بستهبندی را ببینند.
- قابلیت بازیافت: بسیاری از پاکتهای سلفونی قابل بازیافت هستند و به این ترتیب میتوانند به کاهش زبالههای پلاستیکی کمک کنند.
- کاربرد گسترده: از پاکتهای سلفونی میتوان برای بستهبندی انواع مختلف مواد غذایی از جمله میوهها، سبزیجات، نان، و مواد خشک استفاده کرد.
معایب بسته بندی مواد غذایی در پاکت سلفونی
- پایداری محدود: برخی از پاکتهای سلفونی ممکن است به راحتی پاره شوند یا در معرض حرارت بالا قرار گیرند.
- مشکلات زیستمحیطی: در صورتی که این پاکتها به درستی بازیافت نشوند، میتوانند به آلودگی محیط زیست کمک کنند.
بسته بندی مواد غذایی در کارتن
این نوع بسته بندی برای مواد غذایی خشک از قبیل کشمش، زرشک، خرمای خشک، قند و… به کار می رود که انواع دستگاه پرکن مناسب این نوع بسته بندی میباشند.
زمان ماندگاری مواد غذایی در کارتن
از آنجایی که خشکبار طول به خودی خود طول عمر بالایی دارند، این بسته بندی به طول عمر بیشتر آنها کمک می کند.
مزایای بسته بندی مواد غذایی در کارتن
- حمل و نقل راحت تر
- کمک به افزایش طول عمر بیشتر محصول
- قابلیت بسته بندی در سایزهای مختلف
- قیمت نهایی و تمام شده مناسب بسته بندی
معایب بسته بندی مواد غذایی در کارتن
- حساسیت به رطوبت
- محدودیت در حفاظت
- تاثیر زیست محیطی
- فضای اشغالی
- محدودیت در نگهداری
دستگاه های پیشنهادی برای بسته بندی مواد غذایی با طول عمر بالا
- دستگاه سیل وکیوم: دستگاه سیل وکیوم که در دو مدل حرارتی و القایی تولید می شود به علت دارا بودن آپشن وکیوم و تزریق گاز که سبب ماندگاری بیشتر مواد غذایی می شود، بهترین گزینه برای بسته بندی مواد غذایی در ظروف یکبار مصرف می باشد.
- دستگاه بسته بندی سلفونی: این دستگاه برای بسته بندی انواع مواد پودری، گرانول و مایع از قبیل خشکبار، حبوبات، ادویه جات، انواع سس ها و… در پاکت های سلفونی به صورت توزین و حجمی با آپشن تزریق گاز که سبب ماندگاری بیشتر مواد غذایی می شود، ساخته می شود.
- دستگاه وکیوم سلفون: از دستگاه وکیوم سلفون با آپشن بسته بندی در خلا و تزریق گاز برای بسته بندی مواد پروتئینی و خشکبار استفاده می شود.
- دستگاه شیرینگ پک: دستگاه شیرینگ پک که در دو مدل تونلی و کابینی استفاده می شود بهترین گزینه برای بسته بندی نهایی مواد غذایی می باشد.
- دستگاه ساشه: دستگاه ساشه به علت دارا بودن آپشن های ویژه بهترین دستگاه بسته بندی مواد غذایی تک نفره با طول عمر بالا می باشد.
- دستگاه کیسه و کارتن پرکن: از دستگاه کارتن پرکن و کیسه پرکن نیز برای بسته بندی مواد غذایی خشک در هر ظرفیتی استفاده می شود.
برای اطلاعات بیشتر از بسته بندی مواد غذایی می توانید به مطالعه بهترین روش های بسته بندی مواد غذایی بپردازید.
نتیجه گیری
بسته بندی مواد غذایی با استفاده از دستگاه های بسته بندی و به روش اصولی نقش مهمی در حفظ کیفیت، زمان ماندگاری محصول، جلب مشتری، اطلاع رسانی به مصرف کننده و کمک به محیط زیست دارد.